KENT HOUSE

Sydney Australia

 

Alterations and additions to a 2 storey and basement terrace

photographer: Des Harris

DESIGN

Part of a group of 3 same terraces and located on a narrow block sloping down southwards from the street, the existing house has its major rooms addressing the street, while the ancillary functions are relegated to the back.

The concept is to strip back the existing building to its main core and add a new rear pavilion with internal courtyard to provide northern sun and day light access, and cross ventilation to the centre of the new floor plate.

Exposed steel portal frames, clad with metal sheeting, defines the shell of the new pavilion.

Internally, a timber shaped structure ‘wanders’ through the double height volume to form the various spaces and their built-in joinery; the kitchen / dining at lower ground, and the living at ground floor.

The existing front building is largely retained and contains all bedrooms and bathrooms, with the top floor dedicated to the parents retreat.