BALMAIN HOUSE

Sydney Australia

 

Alterations and additions to a single storey semi-detached terrace with rear lane access

photographer: Marie-Helene Clauzon

DESIGN

Small and poorly lit rooms without real connection to the outside are characterising the rear portion of the existing house. By removing major internal walls, a large open plan kitchen / dining and living area is created. The rear façade openings are replaced with full width and full height glass sliding doors, shaded by a louvred pergola and providing natural light deep into the house. With an outdoor bbq bench visually continuing the kitchen, a built-in sitting bench and a pond with water feature, the rear courtyard, becomes an extension of the kitchen / dining and living area and is transformed into a quality outdoor space.

2 new bathrooms with skylight, a walk-in-robe and a study complete this alteration.